Forside Skadedyr Hvepse
Hvepse

 

Hveps eller gedehamsHvepse, eller nærmere betegnet gedehamse, er ikke egentlige skadedyr, men kan være til stor gene for mennesker og dyr, hvis de bor for tæt på opholdssteder.

Hvepse søgerne gerne søde sager, og er i stand til at forsvare sig med et stik, der giver en del smerte. Normalt er stikket ikke farligt for mennesker, med mindre man er allergiker eller bliver stukket i munden/halsen. Derfor bør man altid omgås hvepse med omtanke og være opmærksom på, at der ikke gemmer sig en hveps i mad og drikkevarer, når man opholder sig udenfor.

Hvepseboet

Selve hvepseboet grundlægges af en hvepsedronning i april måned, og vokser sig hen over sommeren stort. Kulminationen er i august, hvor det store hvepsebo indeholder mange aggressive hvepse, der i denne periode er særligt interesse i søde sager. I sensommeren forlader dronningen, der som den eneste lever mere end det første år, hvorefter boet dør.

Hvepseboet kan typisk findes i gamle, hule træer, udhæng fra huse, som giver beskyttelse over for det danske vejr, eller under jorden i gamle muse- og muldvarpegange.

Bekæmpelse af hvepse

Hvepseboer kan bekæmpes ved at sprøjte insektspray ind i boets indgang. Herefter dør hvepsene hurtigt, og boet kan fjernes. Er der ikke direkte adgang til hvepseboet kan man ved hjælp af en pudderblæser pudre indgange og indflyvningsveje, hvorefter hvepsene vil tage giften med ind i boet, og på den måde slås de resterende beboere ihjel.

Med mindre hvepseboet er til gene, er der ikke behov for at fjerne det, da det aldrig genbruges.

Det er muligt selv at bekæmpe hvepse ved at pudre og bruge insektspray, men man risikerer hvepsestik, hvis man arbejder uden en beskyttelsesdragt, særligt for personer med hvepseallergi. Derfor anbefales det at lade en professionel skadedyrsbekæmper foretage selve udryddelsen.

Spørgsmål & svar

Hvor længe holder en bekæmpelse (starter det hele forfra næste år)?
Bier og hvepse kommer aldrig igen i samme bo. Dog kan der naturligvis komme nye hvepse eller bier det efterfølgende år.

Er der nogen risiko for kæledyr og børn efterfølgende i området?
Nej, det aktive giftstoffer virker kun effektivt på insekter, fugle og fisk, ikke mennesker og andre pattedyr.

Skal man være hjemme, når bekæmpelsen foregår?
Nej, det udendørs kan vi sagtens selv klare. Der skal dog være en nøjagtig beskrivelse af problemet og eventuel en markering på stedet.

 

 

Copyright © 2010 Rudersdal Skadedyrsbekæmpelse