Forside Skadedyr Muldvarp
Muldvarpen

 

MuldvarpMuldvarpen tilbringer næsten hele sit liv under jorden og lukker, i modsætning til mosegrisen, altid sine huller til i form af et muldvarpeskud.

Muldvarpen er næsten blind, men er til gengæld god til at lugte og føle sig frem. Dens primære kost er orm, som den opbevarer i depoter vinteren over, men den spiser også gerne andre insekter. Faktisk holder muldvarpen sig helt fra at spise planter eller plantedele.

Muldvarpens skader

På grund af muldvarpens gravearbejde under jorden, flyttes jord op til overfladen og bliver til muldvarpeskud. Disse muldvarpeskud kan være til stor gene for landmænd, som får svært ved at komme til med deres maskiner, og for private, der får besøg af muldvarpen i haven.

Ud over at ødelægge græsplænen, kan muldvarpens arbejde under jorden rode så meget i planterødder, at planter skydes op, eller går ud på grund af løsnet jord.

Først på sommeren får muldvarpen sit årlige kuld unger, som i august og september måned flytter hjemmefra. Det gør det svært at bekæmpe muldvarpen i løbet af sommeren, da der hele tiden kan dukke nye muldvarpe op. Derfor er det bedst at foretage bekæmpelsen sidst i oktober.

MuldvarpeskudTegn på muldvarpe

Muldvarpeskud er et sikkert tegn på ubudne gæster. Disse skud kan variere i størrelsen, men er normalt 10 til 20 cm i højden, med en diameter på 30 til 40 cm. I sjældne tilfælde kan muldvarpen lave meget store skud, hvor der bygges rede. Muldvarpens redeskud kan være op til halvanden meter i diameter og 50 cm høje.

Man kan undersøge om der stadig bor muldvarpe i et område ved at træde muldvarpeskuddet ned. Er muldvarpen stadig tilstede, vil skuddet være genetableret efter et halvt døgn.

Bekæmpelse af muldvarpe

Muldvarpe kan bekæmpes med phosphorbrinte. Det er en giftgas som trænger ned i jorden til dyrene og efter 4 til 6 timer er de døde. Nogle gange murer de sig inde og andre gange kommer de op til overfladen. Dyrene er ikke giftige og vil derfor som oftest blive taget af ræven, en kat, rovfugl eller lignende.

Brugen af phosphorbrinte kræver tilladelse, hvilket Rudersdal skadedyrsbekæmpelse naturligvis har, og kan udlægges når jordtemperaturen er over 5 grader varm.

Mosegrise og muldvarpe kan fanges med saks. Dette kræver snilde og øvelse, og må gøres af alle personer og virker i øvrigt på alle årstider.

Alternative metoder

Der findes flere alternative metoder, herunder

  • Udlægning af carbid - metoden er ikke særlig effektiv
  • Udstødningsgas fra en bil - metoden er ikke særlig effektiv, og kræver særdeles tætte slanger m.m.
  • Opfyldning af vand i gangsystem - muldvarpene undslipper med sikkerhed, og det koster flere kubikmeter vand.
  • Opstilling af et lydapparat, som generer muldvarpe - det sidstnævnte her er 100% fup & svindel! Der er studier, som viser absolut ingen effekt - brug hellere pengene til noget andet.

Spørgsmål & svar

Hvor længe holder en bekæmpelse (starter det hele forfra næste år)?

Muldvarpe er territoriale, så slår man en muldvarp i ihjel (ca. 800m2 territorier), kommer der først nye igen til næste vandringsperiode medio august til medio oktober.

Er der nogen risiko for kæledyr og børn efterfølgende i området?
Ja, ved udlægning af gas må børn og dyr ikke grave i jorden 48 timer efter udlægningen. Derefter er gassen neutraliseret og omdannet til gødning.

Skal man være hjemme, når bekæmpelsen foregår?
Man ikke behøver at være hjemme. Det er dog nødvendigt at give en nøjagtig beskrivelse af problemet  – det udendørs kan vi sagtens selv klare.

 

Fotoet nedenfor stammer fra en familie i Birkerød som aldrig før har haft muldvarp i haven. muldvarp i have

 

 

Copyright © 2010 Rudersdal Skadedyrsbekæmpelse